Wijnproevers hebben gelijk!

WijnproeversWijn laten ‘walsen' in het glas is een hydrodynamisch verantwoorde manier om het bouquet vrij te maken. Dat concluderen Zwitserse onderzoekers die voor het eerst het stromingspatroon nauwkeurig in beeld hebben gebracht. 

Tot nu toe was alleen bekend dàt het laten ronddraaien van de wijn in een wijnglas het genot lijkt te versterken.
Tijdens een congres hebben Martino Reclari en Mohamed Farhat(Ecole Polytechnique Fédérale, Lausanne) nu echter een onderzoek gepresenteerd waarbij ze vloeistof lieten walsen in een glazen cilinder en ze de snelheden en
stromingspatronen maten.

Er kwam uit dat de golf langs de wand, die door het walsen ontstaat, een pompmechanisme aandrijft waarbij vloeistof van de bodem naar de top en van het midden naar de rand stroomt. Vooral nabij het vloeistofoppervlak geeft dit een duidelijke menging, met als gevolg dat luchtzuurstof de vloeistof in wordt getrokken.

Het verhaal dat de wijn wordt ‘belucht' blijkt dus gewoon te kloppen. Farhat tekent er bij aan dat je voor een optimaal resultaat waarschijnlijk de walsbeweging moet aanpassen aan de exacte vorm van het gebruikte glas, maar hij is kennelijk nog niet zo ver dat hij daarvoor een bruikbaar recept kan geven.

bron: American Institute of Physics

Reacties:

Ook uw ervaring geven? Meld u aan of log hier in indien u al klant bent.

Een combidoos samenstellen

Nu is het ook mogelijk uw doos wijn zelf samen te stellen! Wilt u verschillende soorten wijn proeven of vindt u 6 flessen van dezelfde soort te veel, kies dan voor een combidoos.

U bepaalt de inhoud van een doos met minimaal 6 flessen geheel naar eigen wens. U hoeft alleen een opgave van uw specifieke wens te doen middels het contactformulier. Vervolgens ontvangt u een bevestiging van de bestelling en het factuurbedrag en na ontvangst van de betaling wordt de wijn bezorgd.

Onder de 18 niet drinken