Kaas en wijn

Niets is minder waar! Het blijkt dat vele witte wijnen beter passen bij een heerlijk stuk kaas. De krachtige tonen van de witte wijn zijn beter bestand tegen de boterige smaak van vele kazen. Er zijn echter vele kaassoorten met even zovele verschillen in samenstelling en smaak. Hierdoor is de juiste combinatie van kaas en wijn moeilijk te geven. De fruitige en stevige rode wijnen overheersen de aromatische en romige kazen. Rode wijn is daarom het meest geschikt voor de hardere kaassoorten. Bij de overige kazen past vooral een mooie witte wijn, zowel droog als zoet. De droge witte wijnen zijn bijzonder geschikt voor geitenkaas en de zoetere witte wijnen leveren een uitstekende combinatie met blauwe kazen. Een wijn die bij uitstek geschikt is en bijna elke kaas aankan, is de Gewürztraminer. Door zijn kracht en tikkeltje zoet komt deze wijn bovendien het beste tot zijn recht bij blauwe kazen. Blijft het moeilijk de juiste wijn te kiezen bij een kaas, keer dan terug naarde afkomst van beiden. Combineer een kaas met een wijn uit de zelfde streek. De specifieke kenmerken van de grond en het klimaat zijn in beide producten terug te vinden.

Advies: drink bij de kaas af en toe een andere wijn en ontdek zo wat voor u de beste combinatie is. Veel plezier gewenst!

Enkele voorbeelden van kaas in combinatie met wijn: Brie met chardonnay of Duitse dessertwijn; Emmentaler met Côte du Rhône; Gruyère met pinot gris; Münster met gewürztraminer; Reblochon met chardonnay of sauvignon blanc; Roomkaas met pinot noir en Geitenkaas met sauvignon blanc, riesling of crémant d'Alsace.

Reacties:

23-09-2007 | 09:10
anoniem

Leuk stukje om te lezen. De Coteaux du Giennois uit jou collectie past heel mooi bij Chavignol, geitenkaas uit de Loirestreek. Wanneer mogen we je eerste wijn & kaas proeverij verwachten??

Ook uw ervaring geven? Meld u aan of log hier in indien u al klant bent.

Een combidoos samenstellen

Nu is het ook mogelijk uw doos wijn zelf samen te stellen! Wilt u verschillende soorten wijn proeven of vindt u 6 flessen van dezelfde soort te veel, kies dan voor een combidoos.

U bepaalt de inhoud van een doos met minimaal 6 flessen geheel naar eigen wens. U hoeft alleen een opgave van uw specifieke wens te doen middels het contactformulier. Vervolgens ontvangt u een bevestiging van de bestelling en het factuurbedrag en na ontvangst van de betaling wordt de wijn bezorgd.

Onder de 18 niet drinken